Interview met de architect
Nieuwbouw Ostrea: bouwen aan de toekomst van onderwijs
De nieuwbouw aan de Fruitlaan in Goes staat op het punt van beginnen. Architectenbureau De Twee Snoeken heeft een sloopvergunning aangevraagd bij de gemeente Goes waar binnen acht weken een reactie op wordt verwacht. We spreken Rutger Rouwendal van De Twee Snoeken over het ontwerp en de visie achter dit project. Met jarenlange ervaring en een gevarieerd portfolio van gemeentelijke projecten tot scholen, zet Rutger zijn expertise en passie in voor de nieuwbouw van Ostrea.
Een gebouw voor mensen
Rutger benadrukt het belang van het creëren van gebouwen die aansluiten bij de gebruikers en hun processen. "Het gebouw moet niet alleen functioneel en mooi zijn, maar ook een toegevoegde waarde hebben voor de omgeving en omwonenden," legt hij uit. “En dat allemaal ook nog eens voor 30 tot 50 jaar, want dat is de levensduur van een schoolgebouw.”
Rutger geeft aan dat het bestaande terrein veel mogelijkheden biedt. “Er is veel ruimte en er staan veel bomen omheen, er is sprake van een mooi groen karakter. Deze kwaliteiten willen we benutten, de groene omranding loopt als het ware door in het gebouw. Ik ben er zeker van dat het een prachtig gebouw wordt voor de gebruikers, de omwonenden en de stad zelf.”
Een belangrijk aspect van het ontwerp is de flexibiliteit en aanpasbaarheid voor de toekomst. "We hebben gedacht in scenario's: wat als de school groeit? Wat gebeurt er dan?" legt Rutger uit. Dit heeft geleid tot een ontwerp dat ruimte biedt voor uitbreiding van lokalen en zelfs een extra verdieping.
De onderwijsfilosofie van Ostrea gaat uit van samenwerking en samenspel. "Ook dit is meegenomen in het ontwerp. Lokalen zijn geclusterd rond een centrale vide en aula, zodat er in groepen gewerkt kan worden maar als je uit de lokalen komt in de gemeenschappelijke ruimtes, is er gelijk een gevoel van samen en verbondenheid," aldus Rutger.
Duurzaamheid in materiaal en ontwerp
Ook in dit project is duurzaamheid een belangrijk thema. Rutger vertelt dat in het oorspronkelijke plan een volledig houten prefab-systeem was opgenomen, maar dit blijkt niet haalbaar te zijn binnen het budget. "We zijn nu volop bezig om te kijken naar een combinatie van materialen. Met prefab kunnen we het snelst bouwen, dus de nieuwe materiaalkeuze zal naar verwachting ook leiden tot een langere bouwtijd.”
Voor de gevelsteen aan de buitenkant wordt gebruik gemaakt van 'groene baksteen'. Rutger: “Dit slaat niet op de kleur maar op het feit dat de CO2-voetafdruk van deze baksteen negatief is. Deze baksteen neemt tijdens het productieproces meer CO2 op dan de uitstoot.”
Daarnaast is het gebouw modulair ontworpen, waardoor de verschillende bouwproducten aan het einde van de levensduur opnieuw gebruikt kunnen worden. Rutger: "Bij bouwprojecten wordt gelukkig steeds meer en beter nagedacht over circulair bouwen. Dit project is daar een mooi voorbeeld van!”
Uitdagingen en samenwerking
Elk bouwproject heeft zijn uitdagingen. Hoe is dat tot nu toe bij de nieuwbouw van Ostrea? Rutger: "Het Plan van Eisen dat langere tijd geleden is opgesteld, bleek niet meer aan te sluiten bij de huidige behoeften en wensen van Ostrea. We hebben heel wat intensieve gesprekken gevoerd om tot een passende indeling en programma van eisen te komen dat past voor de school én binnen het beschikbare budget blijft.”
De nauwe samenwerking met Ostrea, en in het bijzonder met coördinator Irene van Meel, zorgt voor een gestroomlijnd proces. "Irene is ons eerste aanspreekpunt en verdeelt de communicatie intern, wat zorgt voor korte lijnen en efficiënte besluitvorming. Dit werkt bijzonder prettig."
Ook de samenwerking met de gemeente Goes en andere betrokken partijen verloopt soepel en effectief. "Iedereen is zeer betrokken, van opdrachtgever tot aannemer en gemeente," vertelt Rutger. "We hebben korte communicatielijnen en werken samen aan snelle en effectieve oplossingen."
Aan de slag!
"We zijn enthousiast om samen een modern, duurzaam en functioneel gebouw neer te zetten voor de leerlingen en medewerkers van Ostrea en voor de omwonenden en de stad Goes," zegt Rutger. "Door te focussen op flexibiliteit, duurzaamheid en samenwerking, realiseren we een gebouw dat klaar is voor de toekomst!"
|