Nieuwbouw update mei 2024

 

Voorwoord 
Goed nieuws! De gemeenteraad heeft toestemming gegeven voor het bouwbudget. Als 'bouwjuf' zijnde zorgde dat bij mij voor een heel grote glimlach en een klein vreugdedansje, nadat ik van onze rector/bestuurder Eric Boerhout had gehoord dat de gemeenteraad akkoord is gegaan tijdens de raadsvergadering op donderdagavond 11 april.

Natuurlijk zijn er allerlei experts al maandenlang dagelijks bezig met alle voorbereidingen, zoals Peters Bouw & Onderhoud (bouwbedrijf) en de architecten van De Twee Snoeken, maar na dit akkoord wordt het steeds concreter. Het blijft een bijzonder gevoel dat gangen waar in de loop der jaren duizenden leerlingen hebben gelopen (en nog steeds lopen) er over een aantal maanden niet meer zijn. Dit bijzondere schoolgevoel werd zaterdag 6 april, tijdens de reünie, bevestigd. Maar liefst 1500 oud-collega's en oud-leerlingen kwamen herinneringen ophalen en proosten op onze school: het vroegere Sint Willibrordcollege en het Ostrea Lyceum van nu en de toekomst. Het was een fantastische dag en dat is eigenlijk nog een understatement, maar hierover later in deze nieuwsbrief meer. 

De architect heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan het gevelontwerp. Vol verwachting keek ik uit naar het moment dat zij de gevel zouden presenteren. Wat is het mooi geworden en wat gaat het in het écht nog véél mooier worden. Mijn hart maakt elke keer een sprongetje als ik de afbeeldingen van de gevel zie. Ik vind de kleurstelling erg mooi, vooral nadat de architect, Rutger Rouwendal, had uitgelegd waarom hij hiervoor heeft gekozen. Er zijn allerlei mooie details toegevoegd zoals geïntegreerde vogelhuisjes, die overigens een dubbele functie hebben. Ze zijn namelijk ook een signaal voor als er iets met de waterafvoer van het dak aan de hand is. In eerste instantie maakte ik mij zorgen over het welzijn van de vogels in het vogelhuisje, maar inmiddels weet ik dat er twee openingen zijn waardoor de vogels veilig zijn, maar dat de achterliggende ruimte ook dient als signaalfunctie.

De afgelopen maand is er weer ontzettend veel gebeurd m.b.t. onze nieuwbouw. Ik kijk er met een goed gevoel op terug, maar kijk ook zeker uit naar wat komen gaat.

 

Update

We hadden u beloofd dat er in april een update zou komen over de nieuwbouw. Op 11 april heeft de gemeente Goes namelijk de plannen officieel goedgekeurd en dus kan er begonnen worden met de uitvoering ervan. Daar zijn we uiteraard heel blij mee. Omdat er op dat moment ook nog wat onduidelijkheid was m.b.t. de budgetten, kunnen we u nu pas deze update sturen.

Iedereen die ooit heeft gebouwd, zal weten dat gemaakte plannen tijdens het proces voortdurend bijgesteld moeten worden. Dat is bij ons niet anders. Het oorspronkelijke plan was om volledig in hout te bouwen. Dat is een duurzame, maar ook dure vorm van bouwen. Nu alle details voor bouw en budget duidelijk zijn, blijkt het niet haalbaar om met volledige houtbouw binnen het gestelde budget te blijven. Omdat we duurzaamheid wel een heel belangrijk onderdeel vinden, maar we uiteraard ook gebonden zijn aan de gestelde budgetten, is nu gekozen voor een combinatie van hout- en traditionele bouw. Het voordeel daarvan is dat het goedkoper is. Het nadeel is dat het de bouwperiode verlengt. We rekenen nu op een bouwperiode van twee schooljaren. Het gefaseerd bouwen gaat wel gewoon door, waardoor de leerlingen er zo min mogelijk last van hebben.

 

Reünie

In februari werd besloten dat er een reünie zou komen en wel op 6 april jl. Binnen vier weken waren alle kaartjes uitverkocht, er waren die dag 1500 mensen aanwezig. Het was een fantastische dag! Mensen van 19 tot 95 jaar uit allerlei hoeken van Nederland én de wereld waren aanwezig. Zo was er zelfs iemand die speciaal uit Amerika was overgekomen om bij de reünie aanwezig te zijn. Het schoolgevoel van het Sint Willibrordcollege/Ostrea Lyceum is altijd bijzonder geweest, dat was duidelijk merkbaar deze dag. Het doel van de reünie was vooral herinneringen ophalen aan die goede oude schooltijd en mensen voor de laatste keer de gelegenheid te geven nog even dat nostalgische schoolgevoel te laten ervaren in dit gebouw.

Als school hadden we bedacht dat we van deze gelegenheid meteen gebruik konden maken om geld te 'verdienen' voor de nieuwe schooltuinen. Het was ontzettend leuk om te zien dat allerlei restaurants cadeaubonnen beschikbaar hadden gesteld, die we uiteindelijk voor mooie bedragen hebben geveild. Daarnaast had Racoon een gesigneerde elpee ter beschikking gesteld en hadden we in de krochten van de kelders allerlei spullen gevonden om te veilen/verkopen. Er was een bakesale waar veel leerlingen, collega's en ouders allerlei lekkers voor hebben gebakken, er was een collega die prachtige bloemwerken heeft gemaakt voor de verkoop enz. De veilingen en de verkoop waren een groot succes. Zo waren de oude vlaggen van het Sint Willibrordcollege erg geliefd, net zoals oude shirts van de leerlingenvereniging.

Er waren ruim 80 collega's als vrijwilliger om te helpen deze dag en we voelden onszelf een echt festivalbedrijf. Dit allemaal met maar één doel: geld ophalen voor de tuinen van de nieuwbouw. We kijken er met een heel goed gevoel op terug en we zijn er heel trots op dat we dit met z'n allen hebben weggezet. 

Overigens zijn er nog steeds spullen te koop. Wie interesse heeft in oude tegeltjes, landkaarten, microscopen etc. moet zeker onze webshop in de gaten houden. Daar zullen met regelmaat nieuwe items geplaatst worden voor de verkoop. Met het kopen van een item krijg je niet alleen een stukje schoolgeschiedenis in handen, maar wordt ook het goede doel gesteund: mooie schooltuinen en -pleinen voor onze leerlingen. Het adres van onze webshop: https://reunie-fruitlaan.nl.

Daar is overigens ook meer informatie te vinden voor wie liever een vierkante meter tuin of bijvoorbeeld een boom of een picknicktafel wil sponsoren.

We zijn heel erg blij te kunnen melden dat al een aantal mensen heeft aangeboden hiervoor een bijdrage te willen leveren. 

 

Interview met de architect

Nieuwbouw Ostrea: bouwen aan de toekomst van onderwijs 
De nieuwbouw aan de Fruitlaan in Goes staat op het punt van beginnen. Architectenbureau De Twee Snoeken heeft een sloopvergunning aangevraagd bij de gemeente Goes waar binnen acht weken een reactie op wordt verwacht. We spreken Rutger Rouwendal van De Twee Snoeken over het ontwerp en de visie achter dit project. Met jarenlange ervaring en een gevarieerd portfolio van gemeentelijke projecten tot scholen, zet Rutger zijn expertise en passie in voor de nieuwbouw van Ostrea. 

Een gebouw voor mensen
Rutger benadrukt het belang van het creëren van gebouwen die aansluiten bij de gebruikers en hun processen. "Het gebouw moet niet alleen functioneel en mooi zijn, maar ook een toegevoegde waarde hebben voor de omgeving en omwonenden," legt hij uit. “En dat allemaal ook nog eens voor 30 tot 50 jaar, want dat is de levensduur van een schoolgebouw.”

Rutger geeft aan dat het bestaande terrein veel mogelijkheden biedt. “Er is veel ruimte en er staan veel bomen omheen, er is sprake van een mooi groen karakter. Deze kwaliteiten willen we benutten, de groene omranding loopt als het ware door in het gebouw. Ik ben er zeker van dat het een prachtig gebouw wordt voor de gebruikers, de omwonenden en de stad zelf.” 

Een belangrijk aspect van het ontwerp is de flexibiliteit en aanpasbaarheid voor de toekomst. "We hebben gedacht in scenario's: wat als de school groeit? Wat gebeurt er dan?" legt Rutger uit. Dit heeft geleid tot een ontwerp dat ruimte biedt voor uitbreiding van lokalen en zelfs een extra verdieping.

De onderwijsfilosofie van Ostrea gaat uit van samenwerking en samenspel. "Ook dit is meegenomen in het ontwerp. Lokalen zijn geclusterd rond een centrale vide en aula, zodat er in groepen gewerkt kan worden maar als je uit de lokalen komt in de gemeenschappelijke ruimtes, is er gelijk een gevoel van samen en verbondenheid," aldus Rutger. 

Duurzaamheid in materiaal en ontwerp
Ook in dit project is duurzaamheid een belangrijk thema. Rutger vertelt dat in het oorspronkelijke plan een volledig houten prefab-systeem was opgenomen, maar dit blijkt niet haalbaar te zijn binnen het budget. "We zijn nu volop bezig om te kijken naar een combinatie van materialen. Met prefab kunnen we het snelst bouwen, dus de nieuwe materiaalkeuze zal naar verwachting ook leiden tot een langere bouwtijd.” 

Voor de gevelsteen aan de buitenkant wordt gebruik gemaakt van 'groene baksteen'. Rutger: “Dit slaat niet op de kleur maar op het feit dat de CO2-voetafdruk van deze baksteen negatief is. Deze baksteen neemt tijdens het productieproces meer CO2 op dan de uitstoot.” 

Daarnaast is het gebouw modulair ontworpen, waardoor de verschillende bouwproducten aan het einde van de levensduur opnieuw gebruikt kunnen worden. Rutger: "Bij bouwprojecten wordt gelukkig steeds meer en beter nagedacht over circulair bouwen. Dit project is daar een mooi voorbeeld van!”  

Uitdagingen en samenwerking
Elk bouwproject heeft zijn uitdagingen. Hoe is dat tot nu toe bij de nieuwbouw van Ostrea? Rutger: "Het Plan van Eisen dat langere tijd geleden is opgesteld, bleek niet meer aan te sluiten bij de huidige behoeften en wensen van Ostrea. We hebben heel wat intensieve gesprekken gevoerd om tot een passende indeling en programma van eisen te komen dat past voor de school én binnen het beschikbare budget blijft.”  

De nauwe samenwerking met Ostrea, en in het bijzonder met coördinator Irene van Meel, zorgt voor een gestroomlijnd proces. "Irene is ons eerste aanspreekpunt en verdeelt de communicatie intern, wat zorgt voor korte lijnen en efficiënte besluitvorming. Dit werkt bijzonder prettig."

Ook de samenwerking met de gemeente Goes en andere betrokken partijen verloopt soepel en effectief. "Iedereen is zeer betrokken, van opdrachtgever tot aannemer en gemeente," vertelt Rutger. "We hebben korte communicatielijnen en werken samen aan snelle en effectieve oplossingen." 

Aan de slag! 
"We zijn enthousiast om samen een modern, duurzaam en functioneel gebouw neer te zetten voor de leerlingen en medewerkers van Ostrea en voor de omwonenden en de stad Goes," zegt Rutger. "Door te focussen op flexibiliteit, duurzaamheid en samenwerking, realiseren we een gebouw dat klaar is voor de toekomst!"

 

Ostrea Lyceum 2024