Interview
Voor deze editie van de Bouwupdate spraken we met Ronald van Velzen, beleidsmedewerker onderhuisvesting en sportaccommodaties bij de Gemeente Goes. Ronald is vanaf het begin betrokken bij dit nieuwbouwproject en vertelt ons over de rol van de gemeente, de samenwerking met verschillende partijen en de uitdagingen die ze onderweg zijn tegengekomen.
Welke rol speelt de gemeente Goes in de ontwikkeling van dit nieuwbouwproject?
"De gemeente speelt een belangrijke rol in de huisvesting van scholen. Wij hebben vanuit de wet op het voortgezet onderwijs een zorgplicht voor het huisvesten van scholen binnen onze gemeente. Met deze nieuwbouw geven we invulling aan die plicht. Het gaat niet alleen om het Ostrea Lyceum, maar ook om andere voortgezet onderwijs scholen, het basisonderwijs en speciaal onderwijs. Mede door deze nieuwbouw zorgen we voor goede gebouwen voor voortgezet onderwijs.”
Hoe draagt dit project bij aan de toekomstbestendigheid van het onderwijs in Goes?
“Voorafgaand aan het besluit tot nieuwbouw hebben we in overleg met de vier schoolbesturen van voortgezet onderwijs een integraal huisvestingsplan (IHP) gemaakt. Daarin is opgenomen dat het Ostrea Lyceum hetzelfde zou worden gepositioneerd als het Calvijn College en Pontes, met mavo, havo en vwo in één gebouw. Een ander belangrijk punt was de optie tot samenwerking voor het vmbo tussen Ostrea en Pontes. Daardoor kan een breed opleidingsaanbod voor leerlingen gewaarborgd worden, niet alleen in Goes maar in heel de Bevelanden. Samenwerking is noodzakelijk om het brede opleidingsaanbod in stand te houden, aangezien er simpelweg niet genoeg leerlingen zijn om dat per individuele school te kunnen doen."
Hoe verloopt de samenwerking tussen de gemeente en andere betrokken partijen?
"De samenwerking verloopt goed. Ik ben vanaf het begin lid van de stuurgroep Nieuwbouw, waar ook Eric Boerhout en Irene van Meel van Ostrea zitting in hebben. We hebben vanaf het begin korte lijnen met elkaar. Als snel is besloten dat het bouwheerschap bij het Ostrea Lyceum ligt. Zij zijn verantwoordelijk voor de aanbesteding en selectie van de aannemer, terwijl wij als gemeente vooral faciliteren en ondersteunen waar nodig. Natuurlijk zijn er binnen een project van deze omvang ook wel eens discussies, bijvoorbeeld over het budget. Het bepalen van de juiste hoogte daarvan heeft de nodige tijd gekost, maar uiteindelijk hebben we gezamenlijk de juiste beslissingen kunnen nemen."
Welke uitdagingen zijn er tijdens het project naar voren gekomen?
"Een onverwachte uitdaging was het besluit van het ministerie van OCW om de Isaac Beeckman Academie in Kapelle te sluiten. Dat nieuws kwam naar buiten een uur voordat wij de nieuwbouwplannen aan de gemeenteraad wilden presenteren. We wisten toen niet wat voor impact dat zou hebben op het aantal leerlingen dat naar het Ostrea Lyceum zou komen. Uiteindelijk hebben we besloten om de nieuwbouwplannen door te zetten zonder direct rekening te houden met die extra leerlingen, omdat we simpelweg niet wisten waarmee we rekening moesten houden. Verder hadden we ook te maken met een grote groep alleenstaande minderjarige vluchtelingen die onderdak kregen in voormalig hotel Van der Valk. Als gemeente hebben we ook de verantwoordelijkheid om onderwijs te regelen voor deze jongeren. Gelukkig konden we hiervoor een oplossing vinden zonder daarmee Ostrea en de andere scholen mee te belasten. Zij hadden toen al genoeg uitdagingen om de leerlingen op te vangen van de school die gesloten werd."
Wat is de impact van dit nieuwbouwproject op de omgeving?
"De nieuwbouw zal de omgeving drukker maken, want er komen meer leerlingen in het gebouw. Maar we hebben met de school afgesproken dat de groene singel rond het pand en het sportveld zoveel mogelijk behouden blijft. Er wordt zelfs nog extra groen toegevoegd. Visueel verandert er weinig, hoewel de voorzijde van het gebouw er heel anders uit zal zien. Tijdens een informatieavond met omwonenden bleek dat hun grootste zorg niet het gebouw zelf was, maar de verkeersveiligheid rondom de school. Die zorgen begrijpen we en we nemen ze serieus. Maar de algemene houding van de omgeving is positief.”
Hoe kijk je tot nu toe terug op het project?
"Dit is de grootste investering die de gemeente Goes ooit heeft gedaan op het gebied van onderwijshuisvesting. Het is een groot project, zowel qua vierkante meters als qua budget. We hebben er als gemeente veel tijd en energie in gestoken. Het besluitvormingsproces is heel soepel verlopen, en we hebben de gemeenteraad regelmatig bijgepraat over waarom nieuwbouw noodzakelijk is in plaats van renovatie. Ik kijk dan ook met een goed gevoel terug op de samenwerking en de voortgang van het project tot nu toe.”
|